MONITORIZAREA TENSIUNII ARTERIALE

CARDURI DE FIDELITATE
aprilie 24, 2017

Tinand cont ca, in ultimii ani, incidenta hipertensiunii arteriale a crescut foarte mult in randul populatiei tinere, dar si de faptul ca o foarte mare parte din bolnavii cronici inregistrati si tratati in tara noastra sufera de aceasta afectiune, judetul Gorj nefacand exceptie, am hotarat sa ne implicam intr-o ampla campanie de informare cu privire la importanta monitorizarii tensiunii arteriale, prin distribuirea de material informativ, si punand la dispozitia pacientilor, gratuit, posibilitatea controlului tensiunii arteriale in locatiile noastre. In randurile care urmeaza, vom face un scurt rezumat al afectiunii si al complicatiilor acesteia, si vom puncta cateva aspecte privitoare la importanta depistarii la timp a bolii si la tinerea sub control a acesteia, iar pentru informatii suplimentare, va asteptam in farmacii.
Ce este hipertensiunea arteriala ?
Hipertensiunea arteriala (HTA) este tensiunea arteriala ale carei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta). Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte. O persoana poate fi hipertensiva pentru mai multi ani inainte sa descopere aceasta afectiune, timp in care presiunea sangvina crescuta afecteaza organele vitale si conduce la complicatii grave precum: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, pierderea vederii sau insuficienta renala.
Importanta masurarii tensiunii arteriale
Controlul si monitorizarea tensiunii arteriale atat in randul persoanelor aparent sanatoase, nediagnosticate, dar si in randul persoanelor aflate sub tratament ESTE DE O IMPORTANTA CRUCIALA in gestionarea pe termen lung a afectiunii. Astfel, descoperirea la timp a afectiunii si instituirea unui tratament si unui regim de viata corespunzator, reduce la minim riscul complicatiilor. In cazul pacientilor diagnosticati aflati sub tratament, monitorizarea tensiunii arteriale ofera date reale despre eficienta medicatiei si evolutia sub tratament a afectiunii.
Un tensiometru superior calitativ este un accesoriu absolut necesar fiecarui pacient hipertensiv, care nu trebuie sa lipsesca din arsenalul terapeutic alaturi de medicatie si regim de viata, dar si un accesoriu recomandat persoanelor sanatoase care vor date concrete despre evolutia starii de sanatate, tinand cond de faptul ca hipertensiunea arteriala este o afectiune care poate aparea la orice varsta si, de multe ori, fara vreo cauza aparenta.
Reguli de masurare a tensiunii arteriale in regim ambulatoiu:
• masurarea tensiunii arteriale (TA) sa se faca dupa 5 minute de repaus, sezand
• bratul sa fie la nivelul inimii
• sa nu se fumeze cu minim 15 minute inaintea masuratorii
• sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii
• sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefrina din descongestionantele nazale)
• la pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensinea arteriala (TA) se va masura si in picioare (ortostatism), imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei.